Blog

Do zdrsa medvretenčne ploščice največkrat pride med ledvenimi vretenci, poškodba pa lahko nastane tudi vratnem delu hrbtenice. Pri tem pride do izbočenja medvretenčne ploščice in pritiska na živčne korenine, kar povzroči sevanje bolečine iz križa navzdol po nogi (išias). V večini primerov bolečina popusti po nekaj tednih, z izvajanjem ustreznih vaj pa lahko pospešimo okrevanje in preprečimo ponoven pojav bolečin.

Funkcionalna vaba pozitivno vpliva na vse naše gibalne sposobnosti, kar nam olajša opravljanje vsakodnevnih opravil in izboljša zmogljivost pri različnih športnih aktivnostih Zmanjša se možnost nastanka težav z mišicami in sklepi, hkrati pa izboljšuje tudi telesno držo in telesno sestavo.

Dobra stabilnost trupa nam omogoča izvajanje različnih aktivnosti, brez prevelikega obremenjevanja hrbtenice. Za ustrezno stabilnost je potrebna sočasna aktivacija trebušnih in hrbtnih mišic. Pri večini ljudi z bolečinami v križu je opazen nepravilen vzorec stabilizacije, mišice trupa pa so oslabljene. Z ustreznimi vajami se je zato potrebno naučiti aktivirati mišice trupa in izboljšati njihovo vzdržljivost.

Bolečina v križu se lahko pojavi v različnih oblikah in iz različnih razlogov. V večini primerov pride do težav zaradi napačnega gibanja, s katerim povečujemo stres, ki deluje na hrbtenico. Odprava bolečin je kompleksen proces, ki obsega učenje pravilnih gibalnih vzorcev, učenje ustrezne stabilizacije trupa in na koncu vadbe za izboljšanje vzdržljivosti mišic, ki skrbijo za stabilnost.

Redna telesna aktivnost ima številne pozitivne učinke, kot so izboljšanje počutja, zmanjšanje stresa, zmanjšanje tveganja za razvoj kroničnih obolenj in drugi. Na žalost se z večanjem časa, ko smo telesno aktivni, povečuje tudi verjetnost nastanka poškodbe. Vseeno pa lahko z upoštevanjem določenih nasvetov in izvajanjem ustrezne vadbe nekoliko zmanjšamo možnosti, da se poškodujemo.